Kako podaljšati življenjsko dobo pretvornika

Frekvenčni pretvornikpogosto rabljen sistem za nadzor moči, je koriščen na različnih področjih. Ob uporabi pretvornika lahko pride do okvare in obrabe. Kako lahko podaljšamo življensko dobo pretvornika? Spodaj je predstavljenih nekaj pristopov:

 
 
 
 
 

1. Okolje delovanja pretvornika

a. Temperatura delovanja

Znotraj pretvornika so elektronske komponente visoke moči, na katere lahko vpliva temperatura delovanja. Na splošno je temperatura delovanja pretvornika 0~55 ℃, vendar za zagotavljanje varnega in zanesljivega delovanja, je najboljša temperatura pod 40 ℃. Pretvornik je v omari potrebno namestiti na zgornji okvir in pri namestitvi strogo upoštevati navodila za namestitev, ki so navedena v priročniku za uporabo. Absolutno ni dovoljeno blizu pod pretvornikom, vgraditi grelnih elementov ali elementov, ki se hitro segrejejo. 

b. Vlažnost okolja 

Ko je vlažnost previsoka in se temperatura močno spremeni, se lahko znotraj pretvornika naredi kondenzacija, pri čemer se bo izolacijska učinkovitost močno zmanjšala. Lahko pripelje celo do kratkega stika. Če je potrebno, je potrebno dodati sušilno sredstvo in grelec. 

c. Korozivni plini

Če je koncentracija korozivnih plinov v okolju uporabe velika, ne povzroči samo korozijo na plošči tiskanega vezja komponente, ampak tudi pospeši staranje plastičnih naprav in zmanjša izolacijsko učinkovitost. V tem primeru, mora biti omara, zaradi spremembe zraka narejena kot zaprta struktura. 

d. Vibracije & Udar 

Ko je nadzorna omara s frekvenčnim pretvornikom, predmet mehanskih vibracij in udara, lahko povzroči slabši električni stik. Da se izognemo slabim rezultatom, moramo poleg izboljšanja mehanske trdnosti ter odstranitve vira in vpliva vibracij, uporabiti anti seizmično blazino za popravilo komponent, kot so elektromegnetno stikalo znotraj in omara zunaj, kateri lahko povzročijo vibracije. Opremo je potrebno po daljšem delovanju, pregledovati in vzdrževati. 

e. Preprečitev prenapetosti vhoda 

Običajno je prenapetostna zaščita pri vhodnem koncu inverterja. Če pa je vhodna napetost visoka dolgo časa, bo pretvornikov vhodni konec poškodovan. Zato je potrebno pri uporabi preveriti vhodno napetost pretvornika (eno ali trifaznega pretvornika) in nazivno napetost pretvornika. Ko je napajalna napetost zelo nestabilna, potrebujemo regulator napetosti, drugače bo povzročila resne posledice. 

2. Zasnova nadzorne omare pretvornika

Zasnova električnega shematskega diagrama nadzorne omare pretvornika, mora biti razumna: zgornji konec pretvornika je brez zaščite uhajanja, spodnji konec pretvornika je brez kontaktorja (brez pretvorbe med frekvenco moči in spremenljivo frekvenco), kapacitivnosti, hladilnih ventilatorjev; pretvornik je lahko nadzorovan za zagon in zaustavitev, brez kontaktorja na zgornjem koncu.

3. Postavitev komponent v omari pretvornika

V omari pretvornika je potrebna je razumna postavitev in učinkovita razdalja komponent, saj potrebujejo dovolj prostora za hlajenje in razumno razporeditev.

4. Razumna nastavitev parametrov pretvornika

Ne uporabljajte kontaktorja na zgornjem koncu pretvornika za nadzor zagona ali zaustavitve. 

5. Vzdrževanje pretvornika

Frekvenčni pretvornik mora biti pravočasno čiščen in vzdrževan:

1) Redno čiščenje umazanije znotraj in zunaj zračnika pretvornika 

2) Medtem morajo uporabniki preveriti naslednja stanja pretvornika, da zagotovijo normalno delovanje:

a. Če se pretvornik pregreva in razbarva;

b. Če prihaja do razpok na cementnem uporu;

c. Če prihaja do uhajanja, širitve in izstopajoče eksplozijske luknje na elektrolitskem kondenzatorju;

d. Če PCB plošča deluje normalno;

e. Če je problem pregrevanja.

Ko je vzdrževanje končano, morajo uporabniki resetirati parametre in kable pretvornika. Frekvenčni pretvornik mora biti napajan z nizko frekvenco 3Hz, da se zagotovi normalno delovanje pretvornika. 


Original članek si lahko preberete na strani www.invt.com

PovezavaFrekvenčni pretvorniki


Ključne besede: frekvenčni regulator, frekvenčni, regulatorji, regulator, frekvenčni regulatorji, pretvornik, frekvenčni pretvorniki, frekvenčni pretvornik, pretvorniki, delovanje, vzdrževanje, frekvenčnik